Persdossier FISA: Vakantiesalon, Sportbeurs & Zenithbeurs

Februari 2016

  1. Algemeen: Nieuwe generatie beurzen met bundeling van drie beurzen in één
FISA lanceert in 2016 een nieuw concept van beurzen: drie beurzen over hetzelfde onderwerp ‘ontspanning’ op dezelfde plaats op hetzelfde moment met het oog op nog meer mogelijkheden en nog meer beleving voor de bezoeker. Begin februari 2016 organiseert FISA in Brussels Expo voor het eerst op hetzelfde moment het Vakantiesalon, de Zenithbeurs voor de actieve 50+’er en daarbovenop de gloednieuwe Sportbeurs, de eerste multi-sportbeurs in België die een 50-tal sporten voorstelt. Alle drie zetten ze in op nog meer beleving. Sinds FISA de beurzen overnam van BFE in 2014, is dit het eerste herdachte concept.

 

Beleving wint aan terrein op informatie

Nu mensen steeds minder tijd hebben en het internet steeds vaker de traditionele contact- en informatiepunten overneemt, wordt het concept van beurzen soms in vraag gesteld. FISA is er echter van overtuigd dat mensen net in deze tijd de mogelijkheid om rechtstreeks met experts in de materie te spreken, nog meer appreciëren. Maar dit moet dan wel anders dan vroeger.

Pierre Hermant, CEO FISA, legt uit: “Informatie is er voldoende voorhanden op het internet. Waar de beurzen vandaag de dag het verschil kunnen maken, is in de beleving. Met onze beurzen willen wij dan ook meer dan ooit inzetten op beleving in alle mogelijke vormen, die inspelen op alle vijf de zintuigen. De beurs neemt een belangrijke plaats in in het aankoopproces van de consument. Ze slaat de brug tussen het eerdere opzoekingswerk online en het effectieve boeken van de reis, dat nog steeds vaak via de klassieke touroperator verloopt.

 

3-in-1 beurs biedt 3 keer meer mogelijkheden

Om deze beleving nog een niveau hoger te tillen, lanceert FISA een nieuw concept van de 3-in-1 beurs. Zo zal de Zenithbeurs op hetzelfde moment plaatsvinden als het Vakantiesalon. De actieve 50+’er die op zijn leeftijd vaak eindelijk terug tijd krijgt om opnieuw met twee in koppel op reis te gaan of nog een laatste mooie reis met de kinderen wil maken, kan op die manier meteen ook op het Vakantiesalon terugvinden wat hij zoekt. En misschien nog wel de mooiste troef van allemaal: dit jaar organiseert FISA voor het eerst ook een multi-sportbeurs in Brussels Expo tijdens dezelfde periode.

Peter Coun, Marketing Director FISA, licht de nieuwe beurs toe: “Met de Sportbeurs hebben we een primeur in België, het is nog nooit gebeurd dat op één beurs om en bij de 50 sporten aan het publiek worden voorgesteld en aangeboden. “

 

Beleving met de vijf zintuigen

Hoe wil FISA meer beleving brengen? Door bijvoorbeeld de bezoekers van het Vakantiesalon lokale drankjes en gerechten te laten proeven en lokale sporten of kunstvormen te laten uitproberen in een waarheidsgetrouw decor. Op de Sportbeurs zal dat kunnen door demo’s van niet alledaagse sporten zoals jetskiën en flyboarden en op Zenith zal de actieve 50+’er kunnen deelnemen aan kwalitatieve lezingen over de onderwerpen die hem bezighouden.

 

2. Het Vakantiesalon

Het Vakantiesalon van Brussel praktisch

Waar? BRUSSELS EXPO, Paleizen 4, 5, 6 & 7

Wanneer? 4 t.e.m. 8 februari 2016 – van 10u tot 18u (21u op vrijdag)

Meer info? www.vakantiesalon.eu

 

Het Vakantiesalon van Brussel is dit jaar toe aan haar 58e editie. Het is de grootste vakantiebeurs van België. Vorig jaar waren er opnieuw bijna 100 000 bezoekers op de afspraak. Dit evenement hoeft dus geen introductie meer: het is de ontmoetingsplek bij uitstek voor reisliefhebbers die op zoek zijn naar inspiratie en prikkelende ideeën. In een dag tijd kun je meer dan 800 exposanten in 4 paleizen bezoeken. Stuk voor stuk specialisten in hun domein die al je zintuigen beroeren om je dichterbij de ultieme ervaring te brengen: een absolute topvakantie!

 

Gastland Japan 

In 2016 krijgt het Vakantiesalon de eer om Japan als gastland te mogen verwelkomen. Aan het begin van het feestjaar ter gelegenheid van 150 jaar diplomatieke relaties tussen België en Japan en drie maanden na de lancering van de dagelijkse rechtstreekse vlucht tussen Brussel en Tokio, zet het Vakantiesalon Japan hiermee nog beter op de kaart in België.

Tijdens het hele jaar 2016 vieren Japan en België de 150e verjaardag van de diplomatieke relaties tussen beide landen. De banden tussen deze landen waren altijd al goed en dankzij de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA), die sinds 25 oktober 2015 dagelijks tussen Brussels Airport en Narita International Airport in de Japanse hoofdstad Tokio vliegt, kunnen de relaties enkel nog versterkt worden. Maar de banden tussen Japan en België worden niet enkel aangehaald op zakelijk vlak. Ook voor toeristen wil Japan tonen wat het in petto heeft.

Koji Takahashi, Algemeen Directeur van de Japanse Nationale Toerisme Organisatie (JNTO): “Samen met de Japanse ambassade, wilden wij heel graag deze historische 150e verjaardag ook vieren in de toerismesector. We zijn dan ook zeer blij dat FISA ons de mogelijkheid bood om gastland te zijn van het Vakantiesalon. We konden ons geen betere manier indenken om deze verjaardag te vieren en Japan onder de aandacht te brengen bij de Belgische vakantiegangers.”

 

Japan op het Vakantiesalon 

Pierre Hermant, CEO van FISA, is zeer enthousiast: “We zijn erg blij dat Japan heeft toegezegd als gastland voor de 2016-editie. Zij krijgen een ereplaats op het Vakantiesalon en zullen op hun houten stand met authentieke kerselaar bezoekers de echte sfeer van Japan laten beleven met o.a. een traditionele Japanse magieshow, een samoerai-optreden, een taikodrumoptreden, de mogelijkheid om zelf eens een kimono aan te trekken en om lokale Japanse specialiteiten te proeven!"

Het toerisme naar Japan trekt de laatste jaren erg aan. Zo sterk zelfs dat Japan verwacht in 2020
20 miljoen buitenlandse toeristen te verwelkomen. Deze populariteit heeft Japan te danken aan minder strikte visumvoorwaarden voor reizigers afkomstig uit Azië, aan meer internationale vluchten van en naar Japan, een grotere focus op promotie in het buitenland, meer tax-free winkels en meer mogelijkheden voor draadloos internet in de steden, waardoor reizen comfortabeler wordt in Japan. Deze stijging geldt ook voor België, met in oktober al een recordcijfer voor 2015.

 
   

De meeste Belgische reizigers gaan in april naar Japan, wanneer de kerselaars in bloei staan, in juli voor de zomervakantie of in oktober wanneer de bladeren verkleuren en er ook meer zakenmensen en gepensioneerden uit België naar Japan komen. In tegenstelling tot toeristen uit andere landen die vaak voor één week komen, blijven Europese toeristen meestal ongeveer twee weken en reizen ze vaak individueel in plaats van in groep.

Als toeristen voor het eerst naar Japan gaan doen ze vaak de gouden route met alle hoogtepunten (Tokyo, Kyoto, Hiroshima) en pas tijdens een tweede bezoek aan Japan bezoeken ze het land vaak verder.

 

Themaroutes: familie, gastronomie en actieve vakanties

Ook dit jaar speelt het Vakantiesalon opnieuw in op de laatste trends in de toerismesector. Het zal u niet verbazen dat gastronomie een van de trends is die dit jaar hun opmars maken in de reissector, net zoals in vele andere delen van ons leven, denk maar aan de talloze tv-programma’s of boeken. Daarnaast blijven actieve vakanties en familievakanties erg in trek. Om u dus op weg te helpen door de vier paleizen aan exposanten en bestemmingen, kan het handig zijn om deze routes te volgen als u geïnteresseerd bent in een van deze drie soorten vakanties.

 

Beleving

Ook voor het Vakantiesalon is beleving opnieuw een focuspunt. Zo kan u aan talloze standen proeven van lokale specialiteiten of genieten van demonstraties van lokale sporten of kunstvormen.

Op de eerste dag van de beurs, 4 februari, vindt naar goede gewoonte opnieuw de Brussels Travel Top plaats, met een uitgebreid programma voor professionals. Dit begint om 14u30 met een workshop rond ‘Incoming Toerisme’, gevolgd door een workshop ‘Outgoing Toerisme’ om 16u30. Om de dag in schoonheid af te sluiten, zal ABTO ’s avonds opnieuw de Vakantiebarometer voorstellen die een vooruitblik geeft op de markt met nieuws uit de reissector, gevolgd door een toonaangevend debat rond volgende brandend actuele vragen: ‘Hoe zien de nieuwe spelers in het toerisme de toekomst? Hoe staan zij tegenover de traditionele reisindustrie en naar welke toekomst evolueren we?’

Op de stand van Taiwan (stand 7424) zal Chinees Nieuwjaar gevierd worden. Op 8 februari begint immers het Jaar van de Aap in de Chinese kalender. En voor deze gelegenheid laat Taiwan bezoekers in hun speciale feesthoek genieten van Taiwanees nieuwjaarsgebak, deelnemen aan een traditionele theeceremonie of hun naam schrijven in Chinese kalligrafie. Voor de kinderen zijn er papieren lantaarns in de vorm van Koning Aap, een van de bekendste en ondeugendste figuren uit de Chinese mythologie. En op vrijdag 5 februari om 11u15 is er zelfs een spectaculaire leeuwendans!

Daarnaast steunt Taiwan dit jaar ook het project ‘Trien trapt’. In april 2016 vertrekt Trien Pauwels vanuit Gent op een 30 000 km lange fietstocht doorheen Europa en Azië, met als eindbestemming het fietsparadijs Taiwan. Ze heeft zich als doel gesteld om voor haar vertrek 30 000 euro op te halen voor WWF en UNICEF België, met andere woorden 1 euro per kilometer. Om Trien enkele dagen verder te laten trappen steunt Taiwan haar project. Sla een praatje met Trien op de stand van Taiwan op vrijdag 5 februari en ontdek wat haar drijft.

En ook Languedoc-Hérault viert feest naar aanleiding van het 350-jarig bestaan van le Canal du Midi, het oudste en meest prestigieuze kanaal van Europa dat als UNESCO Werelderfgoed werd geklasseerd. Wil je bij een wijndegustatie meer te weten komen over de talloze evenementen die deze zomer onder andere bij de sluizen van Fonséranes (Béziers) en in Cap d’Agde doorgaan, ga dan eens langs op stand 4401.

Bij Atout France (paleis 4) kan je genieten van een fototentoonstelling in het teken van het Europees kampioenschap voetbal in 2016. En bij la Comité Départementale de la Meuse (stand 4423) is er een minimuseum van 30 m² waar je een reis door de tijd maakt en teruggaat naar het front tijdens de Grote Oorlog met een 3D-projectie naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Slag van Verdun.

Als je niet meteen kan kiezen van welke regio je de sfeer het liefst wil opsnuiven, ga dan zeker eens langs in de villages (paleizen 6 en 7), waar je onder andere van een tropische cocktail kan genieten onder de wuivende palmbomen. De plaats bij uitstek op het Salon dus om de vakantiesfeer echt te beleven!

 

3. Sportbeurs

 
 

De Sportbeurs praktisch

Waar? BRUSSELS EXPO, Paleis 8 & Patio
Wanneer? 5 t.e.m. 7 februari 2016 - van 10u tot 18u (21u op vrijdag)
Meer info? www.sportsfairbelgium.be

 

 

 

 

 

Nieuw dit jaar bij FISA is de Sportbeurs: een drie dagen durende sporthappening waar nieuwelingen, insiders en topsporters elkaar kunnen ontmoeten. Deze extra beurs wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd op nationaal niveau.

 

Eerste nationale multisportbeurs

Met de Sports Fair heeft FISA een primeur in België. Er is immers nog nooit een nationale sportbeurs geweest waar zoveel verschillende sporten onder één dak aangeboden worden. Maar liefst om en bij de 50 sporten zullen door verschillende federaties aangeboden worden.

Waarom dit initiatief? Sporten is vandaag niet enkel meer voor competitiebeesten of topatleten. Gezien het in deze snel draaiende maatschappij niet meer zo vanzelfsprekend is om naast alle andere prioriteiten ook je gezondheid op peil te houden, proberen steeds meer mensen toch wat aan sport te doen om fit te blijven. Net door deze hype, is het aanbod aan sporten enkel maar groter geworden en wordt de keuze er niet gemakkelijker op. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is de eerste vraag die je je moet stellen: welke sport past nu bij mij? Ben ik iemand die liever alleen sport of in groep, liever binnen of buiten? De Sportbeurs biedt de mogelijkheid om dit uit te zoeken! Ga alvast eens kijken naar de vele filmpjes op www.sportsfairbelgium.be

 

Voor alle types sporters

Schrik dat je op deze beurs niet zal vinden wat je zoekt als je geen actieve sporter bent? Laat dat idee maar varen. De Sportbeurs komt niet enkel tegemoet aan de actieve sporter, maar ook aan de beginner, of aan iemand die nog op zoek is naar wat hij of zij graag zou doen van sport. Het gaat zelfs nog verder: je hoeft helemaal geen zin te hebben om zelf aan sport te doen. Ook voor sportfans wordt gezorgd met een heuse shop en talloze mooie demonstraties van topsporters.

 

Beleving

Niet alleen heb je - met een aanbod van maar liefst 50 sporten - een mooi overzicht op de beurs, je kan heel veel sporten ook meteen uitproberen of live meemaken. Er wordt op de Sportbeurs een groot zwembad geïnstalleerd dat zal dienst doen voor demo’s van wereldkampioen jetski en flyboard, Stephane Prayas, die tweemaal per dag zijn kunsten zal tonen aan de bezoekers.

Heb je het niet zo voor watersporten? Op de beurs wordt ook een Street Zone voorzien met skaterampen voor skaters of rolschaatsers, een zone met urban climbing en initiaties capoeira en breakdance. Om helemaal in de sfeer te komen, is deze zone zelfs opgeluisterd door een DJ.

Hoeft het allemaal niet zo spectaculair te zijn? Er worden ook groepslessen zumba en crossfit gegeven zodat bezoekers mee zijn met de nieuwste sporttrends en meteen kunnen testen of ze iets voor hen zouden kunnen betekenen. Of neem een kijkje bij de aikidofederatie, ook zij houden demonstraties in traditionele kledij.

 

4. Zenith

Zenith praktisch

Waar? BRUSSELS EXPO, Paleis 9
Wanneer? 4 t.e.m. 8 februari 2016 - van 10u tot 18u (21u op vrijdag)
Meer info? www.zenith.be

De Zenithbeurs voor de actieve 50+’er vond in het verleden steeds plaats in november. Omdat deze doelgroep echter vaak ook geïnteresseerd is in reizen en sporten, werd dit jaar beslist om de Zenithbeurs te verplaatsen naar februari samen met het Vakantiesalon en de Sportbeurs. Zenith is de enige nationale beurs voor de actieve 50-plusser die zorgeloos wil leven en comfortabel genieten.

 

Actieve sandwichgeneratie

Zenith is bedoeld voor de generatie baby-boomers die volop in het leven staan. Met de kinderen uit huis, krijgen ze eindelijk wat meer tijd om goed voor zichzelf te zorgen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Maar vaak zorgen zij ook voor hun ouders die een dagje ouder en vaak hulpbehoevender worden en voor de kleinkinderen, gezien hun kinderen het vaak heel druk hebben.

Ze zijn dus niet alleen op zoek naar eventuele nieuwe hobby’s of reizen voor zichzelf, maar ook naar activiteiten om samen met de kleinkinderen te doen of naar manieren om voor hun ouders te kunnen blijven zorgen.

 

Themazones: leef, zorg en geniet

Op basis van de drie themazone ‘leef, zorg en geniet’ stellen de exposanten thema’s voor die de actieve 50+’er na aan het hart liggen. In de zone ‘leef’ vindt u meer informatie in verband met uw vragen over geld, verzekeringen, subsidies en tweede verblijven. In de zorgzone kan u terecht voor advies over gezonde voeding, lichaamsbeweging of oplossingen voor aangepast wonen. Maar bovenal is de Zenithbeurs een ‘feel good’-beurs wat dan ook centraal staat in de zone ‘geniet’ met de laatste trends in verband met gastronomie, nieuwe media, mode, schoonheid en reizen.

 

Beleving

Gedurende vijf dagen is Zenith een bron van inspirerende ideeën maar ook een belevenis die alle zintuigen prikkelt. U vindt er relevante informatie, diensten en producten en een gevarieerd animatieprogramma met een hoog ‘feel good’-gehalte.

Zo kan u op de stand van AG Insurance (9256)  deelnemen aan een quiz om uw kennis over verzekeringen te testen en een gepersonaliseerde gsm-cover te krijgen (voor elke deelnemer) of zelfs een e-bike te winnen. AG Insurance geeft op de Zenithbeurs ook interactieve workshops en presentaties over reisverzekeringen, sportverzekeringen, ziekteverzekeringen, successieplanning en hoe u voor te bereiden op uw pensioen.

Daarnaast kan u ook enkele spelers van het mannenhockeyteam dat naar Rio gaat, onze Red Lions, in het echt ontmoeten. Zij zijn op zaterdag en zondag van 14u tot 17u op de Sportbeurs te gast voor een signeersessie.

Becel heeft op Zenith een Olie Blend Bar in de zone ‘genieten’ waar bezoekers gratis meer te weten komen over de herkomst van oliën en zelf blends kunnen proeven, samenstellen en bereiden tot verse margarine. Deze bar is een primeur voor België! Het is voor het eerst dat door dit unieke concept het blenden van oliën zijn verdiende portie aandacht krijgt.

Daarnaast biedt Becel pro.activ u de mogelijkheid om op de beurs (stand 9128) gratis uw cholesterolgehalte te meten. 70% van de Belgen heeft immers een verhoogd cholesterolgehalte en dit is een risicofactor in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, de grootste doodsoorzaak in België. Als uw waarden verhoogd zijn, krijgt u van Becel meteen de nodige informatie voor een aangepaste levensstijl.

Ook testament.be is opnieuw van de partij op de beurs (stand 9250). Het thema ‘erfenis’ is er immers één dat voor deze doelgroep belangrijk blijft maar waar veel mensen te weinig over weten. Testament.be geeft op de beurs verschillende voordrachten en persoonlijke feedback over uw testament en hoe u minder successierechten moet betalen door aan een goed doel te schenken.

Een ander goed doel aanwezig op de beurs is Villa Samson. Dit is een nieuw project dat een ‘beestig’ fijn gebouw wil opstarten naast het UZ Brussel waar huisdieren en patiënten elkaar onbezorgd kunnen ontmoeten. Een aangename ruimte waar het mogelijk is om de band met het huisdier te onderhouden, het dier te verzorgen, te aaien en ermee te spelen. Onderzoek toont immers aan dat een huisdier een belangrijke rol speelt in het genezingsproces. Het doel van Villa Samson is om tegen 2017 1 miljoen euro bijeen te krijgen om van start te gaan. Op de beurs kan u hen hiermee alvast steunen door een donatie te doen. Of misschien wil u in uw vrije tijd wel meehelpen aan dit project als vrijwilliger? Ook hier is Villa Samson nog naar op zoek. Geïnteresseerd? De mensen achter het project geven u graag meer uitleg op stand 9239. Daarnaast geven de dokters van het UZ Brussel op Zenith ook verschillende lezingen over langdurige zieken en palliatieve zorgen.

 

5. FISA

FISA maakt deel uit van de DEFICOM-groep, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Bij deze beurzen en evenementen is het FISA’s missie om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is opgestart in 2003 met de aankoop van de bouwbeurs Batibouw en heeft daarna geleidelijk aan haar portefeuille uitgebouwd met de beurzen: Cocoon, het Voedingssalon, Zenith, het Vakantiesalon en vanaf 2016 ook de Sportbeurs. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2700 exposanten en 700 000 bezoekers.

 

6. Praktisch

Het Vakantiesalon
van Brussel


Waar?
BRUSSELS EXPO, Paleizen 4-7

Wanneer?
4 t.e.m. 8 februari
10u-18u (21u op vrijdag)

Meer info?
www.vakantiesalon.eu 

De Sportbeurs

 

Waar?
BRUSSELS EXPO, Paleis 8 + Patio

Wanneer?
5 t.e.m. 7 februari
10u-18u (21u op vrijdag)

Meer info? www.sportsfairbelgium.be

Zenith

 

Waar?
BRUSSELS EXPO, Paleis 9

Wanneer?
4 t.e.m. 8 februari
10u-18u (21u op vrijdag)

Meer info?
www.zenith.be

Bij aankoop van 1 ticket, bezoek 3 beurzen

Volwassenen: €10 (online: €5)

Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis

Goed om te weten: voor kinderen vanaf 3 jaar is er tijdens het weekend een Kid’s corner waar zij onder begeleiding kunnen spelen en deelnemen aan allerhande activiteiten terwijl hun ouders de beurzen bezoeken.

 

PERS PRAKTISCH

 

Kom tijdens de beurzen zeker langs in de Pergola (paleis 5, eerste verdieping) voor alle mogelijke persinformatie van de exposanten en een perskalender met alle evenementen. Wij zullen er dagelijks voor u klaar staan en kunnen u ook helpen bij de vraag voor interviews.

Adres en wegbeschrijving

BRUSSELS EXPO  - Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Om Brussels Expo het gemakkelijkst te bereiken via verschillende transportmogelijkheden, bekijkt u best: http://www.brussels-expo.com/nl/bezoekers/bereikbaarheid  

 

Contacteer ons
Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is gestart in 2003 met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en de Sports Fair. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

Vakantiesalon op Facebook: https://www.facebook.com/vakantiesalonbrussel

Sports Fair op Facebook: https://www.facebook.com/sportsfairbelgium/