FISA onderzoekt vakantiegewoontes Belgen: beschikbaarheid Wi-Fi doorslaggevend voor reservatie

Kom op het Vakantiesalon van Brussel meer dan 800 bestemmingen ontdekken.

  • 82% van de Belgen gaat op vakantie
  • 28% reserveert 3 tot 5 maanden op voorhand
  • Vakantie aan zee is het populairst (50%), op tweede plaats volgt vakantie in de bergen (17%), op plaats 3 staat een vakantie in de stad (15%)
  • 60% van de Belgen boekt zijn vakantie online
  • 34% boekt een reis bij een reisagent voor minder gebruikelijke bestemmingen, 29% voor georganiseerde reizen en 14% voor exotische bestemmingen
  • Beschikbaarheid Wi-Fi is bij 52% van de Belgen doorslaggevend voor reservatie

Vandaag opent het Vakantiesalon van Brussel voor de 59e keer haar deuren van donderdag 2 februari tot en met zondag 5 februari 2017. Naar jaarlijkse gewoonte deed FISA onderzoek, in samenwerking met marktonderzoeksbureau Incidence, naar de vakantiegewoontes van de Belgen. Ook ABTO (Association of Belgian Touroperators) deed tevens in aanloop naar het Vakantiesalon van Brussel een onderzoek naar het reisgedrag van de Belgen, in samenwerking met WES Research & Strategy.

82% van de Belgen gaat op vakantie, 28% reserveert 3 tot 5 maanden op voorhand

De Belgen gaan nog steeds graag op vakantie. Dat is duidelijk te merken uit het onderzoek naar de vakantiegewoontes bij 1000 Belgen ouder dan 18 jaar, uitgevoerd door  marktonderzoeksbureau Incidence in december 2016. Zo een 82% van de Belgen gaat op vakantie. Verrassend hierbij is dat maar liefst 28% hiervan de reis al 3 tot 5 maanden op voorhand boekt. Sommigen zelfs vroeger: 21% kiest ervoor de reis al 6 tot 8 maanden vooraf te boeken.

Volgens cijfers uit het onderzoek van ABTO (in samenwerking met WES Research & Strategy) zet de lange termijn trend, dat Belgen (24,7%) steeds meer met het vliegtuig reizen, zich door. Vakanties per auto doen het echter eveneens nog steeds goed met 57,8 %.

50% van de belgen gaat het liefst op zomervakantie aan zee!

Wat is nu de ideale vakantiebestemming van de Belg? De helft van de Belgen gaat het liefst op zomervakantie aan zee. Op de tweede plaats staat een vakantie in de bergen (17%), op plaats drie volgt een vakantie in een stad (15%). 69% van de Belgen heeft een voorkeur voor een vakantie van 1 tot 2 weken, maar toch neemt 22% zijn vakantie in verschillende korte weekends (meestal zijn dat dan citytrips of uitjes naar het platteland).

Opzoeken van informatie voornamelijk online, 40% vreest voor valkuilen bij online boeken

Meer dan de helft van de Belgen haalt de informatie voor zijn vakantie voornamelijk van het internet. Het is ook opmerkelijk dat het reisbureau (41%) erg populair blijft in de zoektocht naar informatie maar minder voor de reservatie (6%). Met andere woorden: de Belg informeert zich via het reisbureau maar reserveert toch veelal online. Alle online middelen samen (zoals website reisorganisatie of website hotel) zijn goed voor 60% van de reservaties. Ook uit onderzoek van ABTO blijkt dat inmiddels 2/3 van alle vakanties van de Belgen geboekt wordt via internet. Daarbij is het gebruik van de smartphone een opmerkelijke evolutie waarbij deze vooral belangrijk is geworden voor inspiratie voor vakanties (44%) en het opzoekwerk (73%).

Toch wordt er in het onderzoek van ABTO echter vastgesteld dat het belang van sociale media als informatiebron vrij beperkt blijft. Voor vakanties langer dan 4 nachten, gebruikt slechts 6,1% van de Belgen zijn sociale media als belangrijkste informatiebron. Voor touroperator-vakanties is dit 7,3% en voor verre reizen 14%.

Ondank de vele online reservaties, zijn er verschillende factoren die nog een rem vormen om online te boeken. De belangrijkste vrees is dat wat voorgesteld wordt niet overeenstemt met de realiteit (zowel beschrijving (22%) als de foto’s die getoond worden (18%)). De angst om het slachtoffer te worden van oplichterij (15%) bestaat ook. Slechts 18% heeft helemaal geen angst om online te reserveren.

Reisagent populair om minder gebruikelijke bestemmingen te boeken

De populariteit van een reisagent stagneert (65% gaat niet langs bij een reisagent, 35% wel), maar er zijn wel nog enkele grondige redenen waarom de Belgen langsgaan voor het boeken van een vakantie. 34% boekt een reis bij een reisagent voor minder gebruikelijke bestemmingen, 29% voor georganiseerde reizen en 14% voor exotische bestemmingen.

Daarnaast gaat 48% van de Belgen die via een reisagent boeken langs om professioneel advies te krijgen. 45% wil zeker zijn van de kwaliteit van de verkregen diensten en 43% wil informatie verkrijgen over de bestemmingen, voor reisideeën.

Beschikbaarheid van Wi-Fi doorslaggevend tijdens reservatie

Opmerkelijk is dat de aanwezigheid van Wi-Fi de doorslaggevende reden voor de Belg is in hun keuze van vakantie-accomodatie. Met maar liefst 52% staat de beschikbaarheid van Wi-Fi bovenaan de lijst. Daarop volgt het belang van een kamer met airconditioning (47%). Op plaats drie staat de aanwezigheid van een zwembad op de locatie (44%).

Eens de reis geboekt is, vraagt dit natuurlijk nog de nodige voorbereiding. 63% gaat nakijken wat er te bezoeken valt in de buurt van de vakantiebestemming, 59% kijkt na of de apotheektas volledig is en 56% maakt ook een checklist voor de reiskoffer. Een opvallend weetje over de reiskoffer is dat maar liefst 47% zijn koffers reeds enkele dagen op voorhand klaar maakt, dit tegenover 5% die dat pas enkele uren doet voor vertrek. 48% van de bevraagden maakt zijn koffer klaar de dag voordien.

PERSCONTACTEN

Silke Winters
Consultant Grayling PR Belgium

E-mail: Silke.Winters@grayling.com
Tel: +32 2 713 07 40

Philippe de Beer
Marketing & Communication FISA

E-mail: p.debeer@fisa.be

Tel: +32 2 663 14 18

###

NOOT AAN DE REDACTIE

Volg Grayling via de verschillende kanalen (via mailings, op press.grayling.be of via bovenstaande contactgegevens) en kom binnenkort ook te weten wat de highlights van elk van deze beurzen zijn en hoe u kan accrediteren voor perstoegang op de beurzen.

OVER FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is gestart in 2003 met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en de Sports Fair. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

 

Contacteer ons
Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is gestart in 2003 met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en de Sports Fair. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

Vakantiesalon op Facebook: https://www.facebook.com/vakantiesalonbrussel

Sports Fair op Facebook: https://www.facebook.com/sportsfairbelgium/