FISA, AG Insurance en ABTO doen onderzoek naar de vrijetijdsbesteding, verzekeringen en reisintenties van de Belg

  • Belg houdt vast aan vakantie: in 2016 evenveel boekingen als vorige jaren volgens ABTO
  • 41% sluit geen specifieke vakantieverzekering af
  • 60% van de Belgen doet aan sport: Brusselaars zijn de sportiefsten (67%), gevolgd door de Vlamingen (63%) en de Walen (53%)
  • 2 op 3 sporters heeft geen specifieke verzekering voor sportongevallen
  • Kwart van de senioren gaat op vakantie met kleinkinderen
  • 58% van de 50-plussers weet niet hoe hoog zijn wettelijk pensioen zal zijn

Naar aanleiding van de drie beurzen, het Vakantiesalon, de allereerste multi-Sportbeurs in België en de Zenithbeurs, georganiseerd door FISA in Brussels Expo van 4 tot en met 8 februari, onderzochten FISA en AG Insurance de vrijetijdsbesteding van de Belg. Tijdens het onderzoek pluisden ze, in samenwerking met het onderzoeksbureau Incidence, de gewoontes van de Belg uit op vlak van sport & vrije tijd, pensioen, vakantie en de daaraan gekoppelde verzekeringen. Er werden in totaal 1001 personen ondervraagd en sommige resultaten zijn opmerkelijk.

Ook ABTO (Association of Belgian Touroperators) deed in aanloop naar het Vakantiesalon en naar jaarlijkse gewoonte onderzoek naar de vakantie-intenties van de Belgen voor de komende zomer, in samenwerking met WES Research & Strategy. Dit onderzoek gebeurde in de maand januari 2016 en peilt naar de intenties van alle reizende Belgen, bij zowel touroperator als niet-touroperator klanten. Hoewel de details van dit onderzoek worden gepresenteerd op het B2B-evenement van het Vakantiesalon te Brussel op 4 februari om 18u30, geeft ABTO graag al enkele resultaten mee.

FISA lanceert dit jaar een nieuw concept van beurzen: drie beurzen over hetzelfde onderwerp ‘ontspanning’ op dezelfde plaats op hetzelfde moment met het oog op nog meer mogelijkheden en nog meer beleving voor de bezoeker in combinatie met een brede waaier aan informatie. Het is daarenboven ook de eerste keer dat FISA een multi-Sportbeurs in België organiseert, die een 50-tal sporten voorstelt en van start gaat op 5 februari.

De Belg en zijn vakantie: tijdens de zomer van 2016 worden 11,7 miljoen vakantieboekingen verwacht

Pierre Fivet, directeur van Vacansoleil en woordvoerder van ABTO, over de Belg en zijn vakantie-intenties: “Uit ons onderzoek blijkt opnieuw dat de Belg absoluut vasthoudt aan zijn vakantie en dat vakantie in alle omstandigheden een basisbehoefte blijft. Volgens de verwachtingen zullen er in de zomer van 2016 11,7 miljoen vakanties worden geboekt. Op het einde van januari 2016 waren er daarvan reeds 3,1 miljoen geboekt, exact evenveel als eind januari 2015. Ook aan het vakantiegedrag van de reizende Belgen zijn er nauwelijks grote veranderingen op te merken. Met nog 8,6 miljoen vakanties die nog geboekt zullen worden, is het Vakantiesalon dan ook de ideale plaats om zich te oriënteren en te informeren bij de talrijke aanwezige reisprofessionals.”
 

Hoewel de Belg graag op vakantie blijft gaan, blijkt uit het onderzoek van FISA en AG Insurance dat slecht 1 op 3 rekening houdt met het luik verzekeringen. Maar liefst 41% van de respondenten verklaart dan ook geen enkel type vakantieverzekering af te sluiten. Toch heeft 1 op 8 Belgen in de laatste 5 jaar een beroep moeten doen op zijn annulatie- of reisbijstandsverzekering.

 

De Belg en zijn sport: 60% doet aan sport – 2 op 3 heeft geen verzekering tegen sportongevallen

Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de Belgen aan sport doet. Opgedeeld per regio zijn de Brusselaars (67%) het sportiefst, gevolgd door Vlaanderen (63%). Wallonië sluit met 53% het rijtje af. De Belg sport het liefst alleen (57%) of met vrienden (37%) en familieleden (28%). De partner staat op de allerlaatste plaats als sportmaatje (1%). De grootste excuses van de niet-sportievelingen zijn het gebrek aan motivatie (37%), tijdsgebrek (30%) en gezondheidsproblemen (26%).

Wanneer we de favoriete sporten van de Belg onder de loep nemen, dan staat wandelen met 33% op de absolute nummer 1, wat ook vooral populair is bij de 50-plussers. Joggen volgt op een tweede plaats met 13% (vooral populair bij jongeren onder de 30 jaar met 27%) en fietsen op een derde plaats met 11%. Sporten die de top 5 vervolledigen zijn fitness (10%) en zwemmen (10%).

Er is echter wel een klein verschil op te merken tussen populariteit en frequentie: de sport die het frequentst wordt uitgeoefend is wandelen, gevolgd door fitness en gevechtssporten.

Tijdens het sporten gebruikt 17% de smartphone (vooral bij de wintersporten en het joggen), 11% gebruikt opwarmende zalfjes en 10% maakt gebruik van extra voedingssupplementen.

In het onderzoek werd ook gevraagd om een inschatting te maken van ieders niveau per sport. Het zijn vooral de tafeltennissers, voetballers en beoefenaars van gevechtssporten die zichzelf als expert zien in hun discipline.

Opvallend is dat meer dan 2/3 van de respondenten die aan sport doen, geen specifieke sportverzekering hebben afgesloten. 22% van de Belgen heeft wel een verzekering via de sportvereniging waarbij ze aangesloten zijn. Toch verklaart 10% van de Belgische mannen in de afgelopen 5 jaar een beroep te hebben moeten doen op hun verzekering voor kwetsuren (vnl. breuken, verzwikkingen en gescheurde spieren). Frappant is dat 42% van deze sportongevallen resulteerde in arbeidsongeschiktheid en in 21% van de ongevallen was er zelfs een ziekenhuisopname nodig.

 

50-plussers: bijna 6 op 10 heeft geen idee van wettelijk pensioen

59% van de respondenten ziet een senior als ‘iemand van een bepaalde leeftijd’, terwijl 42% een senior ziet als ‘iemand die niet meer werkt’ en volgens 38% is dat ‘iemand met meer vrije tijd’. Als er dan specifieker gekeken wordt naar wat een ‘bepaalde leeftijd’ is, dan denkt 85% dat een senior vanaf 70 jaar is.

Senioren worden ook vaak gezien als mensen met kleinkinderen. Toch heeft 61% van de 50-plussers geen kleinkinderen. Van diegene die wel kleinkinderen hebben, spendeert 32% graag en vaak tijd met hen en dan liefst op een actieve manier. Straffer nog: 23% gaat met hun kleinkinderen (en al dan niet met de kinderen erbij) op vakantie.

Het wettelijk pensioen van loontrekkenden in België bedraagt gemiddeld 60% van het laatste nettosalaris. 58% van de 50-plussers verklaart echter geen idee te hebben van het pensioenbedrag dat hem of haar te wachten staat. Niettemin denkt maar liefst 75% dat dit pensioen sowieso niet voldoende zal zijn om alle noden en wensen te dekken. Regionaal gezien constateren we dat 55% van de Vlamingen denkt over voldoende (andere) inkomsten te zullen beschikken tijdens het pensioen, wat in schril contrast staat met 41% van de Brusselaars en 36% van de Walen. Desondanks hebben toch nog 4 op 10 50-plussers geen extra maatregelen getroffen om het ontoereikend pensioen te compenseren. Zij die dat wel doen, kiezen voor de klassieke opties zoals sparen en groepsverzekeringen.

 

De Belg en zijn verzekeringen

De eerste en belangrijkste bron die de Belg raadpleegt voor zijn verzekeringen is de makelaar/verzekeringstussenpersoon (41%). Met een hoge voorkeur voor het persoonlijke aspect zoals face-to-face contact (55%) of per telefoon (50%). 32% zoekt wel online informatie over verzekeringen, maar deze opzoekingen worden zelden online omgezet in een contract. Online verzekeringen worden bovendien niet ervaren als ‘aangepast aan de individuele behoeften’. Voor de Belg blijven de doorslaggevende factoren bij onderschrijving dan ook de omvang van de waarborgen en de prijs, veel meer dan eenvoud of snelheid van onderschrijving.
 

 

De beurzen praktisch 2016

Het Vakantiesalon van Brussel
Waar? BRUSSELS EXPO, Paleizen 4-7

Wanneer? 4 t.e.m. 8 februari

10u-18u (21u op vrijdag)

Meer info? www.vakantiesalon.eu 

 

De Sportbeurs

Waar? BRUSSELS EXPO, Paleis 8

Wanneer? 5 t.e.m. 7 februari

10u-18u (21u op vrijdag)

Meer info? www.sportsfairbelgium.be  

 

Zenith

Waar? BRUSSELS EXPO, Paleis 9

Wanneer? 4 t.e.m. 8 februari

10u-18u (21u op vrijdag)

Meer info? www.zenith.be   

 

Over FISA

FISA maakt deel uit van de DEFICOM-groep, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Bij deze beurzen en evenementen is het FISA’s missie om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is opgestart in 2003 met de aankoop van de bouwbeurs Batibouw en heeft daarna geleidelijk aan haar portefeuille uitgebouwd met de beurzen: Cocoon, het Voedingssalon, Zenith, het Vakantiesalon en vanaf 2016 ook de Sportbeurs. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2700 exposanten en 700 000 bezoekers.

Over AG Insurance

Met een globaal marktaandeel van 21,6 % eind 2014 (27,7 % in levensverzekeringen en 16,5 % in verzekeringen Niet-Leven) is AG Insurance marktleider op de Belgische verzekeringsmarkt. AG Insurance verdeelt zijn producten via verschillende kanalen, zodat elke klant op de hem passende manier bediend wordt: via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en Fintro-agenten, via de kantoren van BNP Paribas Fortis en bpost bank en via groepsverzekeringen voor grote ondernemingen. AG Insurance telt meer dan 4.400 gespecialiseerde medewerkers.
Voor meer info, raadpleeg www.aginsurance.be   

Contacteer ons
Elisabeth Rasschaert Consultant, Grayling
Joy Delagrange Account Executive, Grayling
Peter Coun Marketing Director en Nederlandstalige woordvoerder, FISA
Sven Adams Press & reputation, AG Insurance
Elisabeth Rasschaert Consultant, Grayling
Joy Delagrange Account Executive, Grayling
Peter Coun Marketing Director en Nederlandstalige woordvoerder, FISA
Sven Adams Press & reputation, AG Insurance
Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is gestart in 2003 met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en de Sports Fair. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

Vakantiesalon op Facebook: https://www.facebook.com/vakantiesalonbrussel

Sports Fair op Facebook: https://www.facebook.com/sportsfairbelgium/